Diterjemah oleh: Pasukan Pendidikan MOS – James L

Menurut kepada laporan Toronto Star pada 19 April, berjuta-juta rakyat Ukraine telah terpaksa meninggalkan rumah mereka sejak peperangan Rusia-Ukraine, kebanyakkan rakyat Ukraine telah tiba di Medyka, bandar sempadan Poland. Oleh itu, terdapat banyak NGO dan kumpulan agama telah mendirikan khemah sementara untuk memberi perkhidmatan kepada pelarian Ukraine. Antaranya, sukarelawan Yayasan Rule of Law yang memakai jaket kuning dapat dilihat dari mana-mananya dan telah menarik perhatian orang ramai.

Sumber Imej: Toronto Sun

Antara semua kemudahan perkhidmatan sementara, khemah yang terbesar dan paling teratur adalah diorganisasi daripada orang Negeri Persekutuan Baru China (NPBC) dan disokong oleh Yayasan Rule of Law.

Seorang sukarelawan Feather, berumur 19 tahun dan masih belajar di Universiti Toronto,  memberitahu kepada media dalam satu temu bual bahawa dia dapat membantu satu orang wanita tua yang tidak dapat berkomunikasi dengan Bahasa Inggris atau Bahasa Polandia untuk bertemu dengan anaknya di Toronto adalah satu peristiwa dia dan ahli pasukan bantuan Yayasan Rule of Law amat berbangga.

Rujukan: https://gnews.org/post/p2407194/

Disiarkan oleh: Xiaolunn

More information, follow us 

New York MOS Himalaya GTV

New York MOS Himalaya |MOS TALK

New York MOS Himalaya |Gettr

New York MOS Himalaya |YouTube

Free to Join New York MOS Himalaya|Discord