翻译: Charline  – 秘密翻译组
匈语翻译: 永远的诺亚方舟

Image: The Conversation

A Bloomberg legfrissebb hírei szerint az Európai Unió úgy döntött, hogy megerősíti ellenállását a Kínai Kommunista Párt által jelentett egyre komolyabb gazdasági fenyegetéssel szemben, és új politikát folytatott a külföldi állami vállalatokkal szemben.

A Bloomberg által megszerzett tervezet azt mutatja, hogy az Európai Bizottság, az Európai Unió végrehajtó szerve új szabályokat javasolt a bírság kiszabására és a nagy ügyletek felügyeletére.

Bár a javaslatban Kínát külön nem említették, a lépés az európai vállalatok panaszán alapult, miszerint már nem tudják elviselni az ázsiai országok vállalatainak nyomását. A kezdeményezés véglegesítése előtt az EU kormányának támogatására van szükség. A kínai vállalati csoport már panaszkodott erre a legújabb lépésre.

Ennek a javaslatnak a dokumentuma még változhat a jövő héten történő bemutatása előtt. Ez az EU következő lépése a CCP bojkottálására, és a tagállamok azon erőfeszítései alapján fogalmazódik meg, hogy megvédjék a stratégiai vállalatokat az Európán kívüli országokból származó vásárlók általi felvásárlástól.

A közel egy évszázad legsúlyosabb recessziójában Európában a fokozódó protekcionizmus jelei mutatkoznak. Miután a világjárvány elpusztította az európai régió sebezhetőségét, az EU kormánya vitatkozott az ellátási lánc hazaszállításáról”. Franciaország és Németország szerint a csoportnak lehetővé kell tennie egy “európai bajnok” létrehozását, amely versenyre kelhet az Egyesült Államokkal és Kínával.

A tagállamokat egyre jobban aggasztja annak lehetősége, hogy az európai vállalatokat korlátlan hitelkerettel rendelkező vállalatok vásárolják meg, vagy kénytelenek bezárni, mivel a versenytársak képesek azokat áron alul eladni.

Az új szabályokat a közvetlen külföldi befektetések felügyeletével egyidejűleg hajtják végre. Az elmúlt néhány évben az európai kormányok megerősítették a közvetlen külföldi befektetések felügyeletét annak érdekében, hogy nagyobb hatalmat kapjanak vagy megállítsák a tranzakciókat az általuk létfontosságúnak tartott iparágakban vagy ágazatokban. Szigorú ellenőrzés még a 10% -ot meghaladó kisebbségi részvények esetében is elvégezhető.

Németország elutasította a Leifeld Metal Spinning AG szerszámgépgyártó esetleges vásárlását. 2018 óta ez az első alkalom, hogy blokkolja az ajánlatot Kínában. Tavaly Angela Merkel (Angela Merkel) miniszterelnök kormánya beleegyezett a CureVac AG 23% -ának megvásárlásába. Abban az időben a koronavírus elleni oltóanyag-verseny kulcsfigurái az USA-ban felvásárlási hype-ok tárgyát képezték.

Amellett, hogy más tagállamok hasonló intézkedéseket hoznak, a német kabinet kedden a külföldi befektetési szabályok további módosítását is jóváhagyta, hogy a kormány nagyobb hatalmat kapjon a nemzetbiztonságot esetlegesen befolyásoló ügyletek felülvizsgálatára.

Az új szabályozást a parlamentnek jóvá kell hagynia, és olyan csúcstechnológiai területekre irányulnak, mint a mesterséges intelligencia technológia, az autonóm vezetési technológia és a kvantumszámítás.

Ezenkívül Franciaország nemrégiben leállította az Alimentation Couche-Tard Inc. kanadai élelmiszeripari vállalatnak a Carrefour SA élelmiszerbolt-lánc felvásárlását az élelmiszer-szuverenitás és az ellátási lánc biztonságának biztosítása miatt a járvány idején.

Az ország stratégiai érdekek alapján megvétózta a Teledyne Technologies Inc. céget, hogy felvásárolja a Photonis nevű társaságot, amely éjjellátó berendezéseket gyárt katonaság számára.

Mario Draghi miniszterelnök beleegyezett abba, hogy megakadályozza a kínai Shenzhen Invenland Holdings Co. részvételét az LPE SpA félvezető kisvállalat számára.

A spanyol kormány utalt arra, hogy legalább két tranzakciót blokkolhat, az egyiket a közművek, a másikat pedig az űripari alkatrészek gyártói. Ha az EU megállapítja, hogy egy vállalat jogellenesen részesült külföldi támogatásokban, az EU arra is törekszik, hogy az éves jövedelem 10% -ának megfelelő bírságot szabjon ki a vállalatra. Ezek a támogatások korlátlan állami garanciákat vagy hitelkereteket tartalmaznak. Ezek a termékek gyengítik Európát. A versenytársak ereje.

Az uniós szabálytervezet szerint azoknak a vállalatoknak, amelyek Európában legalább 500 millió euró (600 millió dollár) bevételt termelnek, és az elmúlt három évben több mint 50 millió euró támogatást kaptak külföldi kormányoktól, EU-jóváhagyásra lesz szükségük. A tervezet arra figyelmeztet, hogy az ilyen támogatásokból tisztességtelen előnyökben részesülő vállalatokkal kötött kormányzati szerződéseket fel lehet mondani.

A tervezet szerint az európai tisztviselők a társaság engedélyével és a külföldi országok ismeretében keresik a jogot, hogy Európán kívüli cégirodákat ellenőrizhessenek. A szabályozók azt is javasolták, hogy a vállalatok hogyan mérsékelhetik a támogatásokkal kapcsolatos aggályokat, ideértve az infrastruktúrához való hozzáférés biztosítását a versenytársak számára, a tisztességes feltételek engedélyezését vagy a kutatási eredmények közzétételét.

A dokumentum szerint a vállalat csökkentheti a termelési kapacitást vagy bővítheti piaci részesedését, eladhat eszközöket, vagy nem fektet be. Az Európai Unió kínai küldöttsége nem válaszolt a megjegyzésre irányuló kérelemre, mert az Európai Bizottság elutasította a véleményt. Annak ellenére, hogy kemény álláspontot képvisel, az EU továbbra is aktívan kiépíti üzleti kapcsolatait Kínával, ideértve a beruházási megállapodást is.

Az EU támogatta ezt a megállapodást, amely a jövő év elején lép életbe, a gazdasági kapcsolatok egyensúlyának helyreállítása érdekében a második legnagyobb kereskedelmi partnerével. Az európai megállapodás lehetővé teszi, hogy az autóktól a telekommunikációig terjedő iparágak befektetői belépjenek a kínai piacra.

Olyan lehetséges kínai politikákat is igyekszik kezelni, amelyek vélhetően torzítják a piacot, például az ipari támogatások, a vállalkozások állami ellenőrzése és a kényszerű technológiatranszfer.

原文:


发布: 法国巴黎七星编辑组