Av Patricia Zengerle, Michael Martina

Översättare: 莫黎

Foto: Getty Images

En tvåpartiets amerikansk kongressinsats för att motverka Kina tog fart i onsdags när en senatskommitté överväldigande stödde ett lagförslag som pressade Peking om mänskliga rättigheter och ekonomisk konkurrens, medan andra lagstiftare införde en åtgärd som sökte miljarder för teknikforskning.

Senatens utrikesutskott stödde “Strategic Competition Act of 2021” med 21–1, och skickade lagförslaget vidare för övervägande till senaten som har 100 ledamöter, även om utskottsmedlemmarna uttryckte ett behov av att göra ännu mer för att motverka Peking.

Utskottet lade till dussintals ändringsförslag till lagförslaget. Ett av dem skulle tvinga fram en bojkott av OS i Peking 2022 av amerikanska tjänstemän, inte av idrottare, vilket också rekommenderades av den amerikanska kommissionen för religionsfrihet.

En grupp lagstiftare från senaten och representanthuset införde separat “Endless Frontier Act”, vilket efterlyser 100 miljarder dollar under fem år för grundläggande och avancerad teknikforskning och 10 miljarder dollar för att skapa nya “teknikhubbar” runt om i landet.

Båda lagförslagen har starkt stöd från båda politiska partierna och förväntas bli lag. Önskan om en hård linje i förbindelser med Kina är en av de få tvåpartiets åsikterna i den djupt splittrade amerikanska kongressen, som snävt kontrolleras av president Joe Bidens demokrater.

Biden-administrationen stödjer åtgärderna.

“Med denna överväldigande tvåpartistämma blir Strategic Competition Act den första av vad vi hoppas kommer att vara en kaskad av lagstiftningsaktiviteter för att vår nation äntligen ska kunna möta Kinas utmaning över alla dimensioner av makt, politiska, diplomatiska, ekonomiska, innovationsmässiga, militära och till och med kulturella”, sade senator Bob Menendez, den demokratiske ordföranden för senatspanelen.

Han och senator Jim Risch, panelens främste republikan, skrev tillsammans åtgärden “Strategic Competition” och Risch sa att det var “riktigt tvåpartistiskt “.

Lagstiftningen mottogs med ilska i Peking.

“Det förvränger fakta och blandar ihop rätt och fel”, säger Wang Wenbin, talesman vid det kinesiska utrikesministeriet.

“Den lyfter fram teorin om det kinesiska hotet och talar om fullständig strategisk konkurrens med Kina. Den lägger sig grovt i Kinas angelägenheter och stinker av kalla kriget och nollsumma-tänkande.”

Mänskliga rättigheter och militära utgifter

Det 280 sidor lagförslaget från senaten tar upp konkurrensen med Kina genom insatser som att öka internationell utvecklingsfinansiering och samarbeta med allierade länder och internationella organisationer. Det främjar humanitära och demokratiska värderingar, t.ex. genom att införa sanktioner mot behandlingen av den muslimska minoriteten uigurer och genom att stödja demokrati i Hongkong.

I lagförslaget betonas behovet av att “prioritera de militära investeringar som krävs för att uppnå USA:s politiska mål i Indo-Pacific”. Det stöder kraftiga ökningar av säkerhetsrelaterade finansiering för regionen och närmare förbindelser med Taiwan.

Det skulle utvidga räckvidden för Committee on Foreign Investment i USA (CFIUS), som granskar finansiella transaktioner med avseende på nationella säkerhetsrisker. Amerikanska universitet är oroade över en bestämmelse i lagförslaget som kräver att CFIUS ska granska vissa kinesiska bidrag och avtal.

Åtgärderna om Strategic Competition och Endless Frontier är en del av en snabbinsats som tillkännagavs i februari av den demokratiske majoritetsledaren Chuck Schumer i senaten för att genomföra ett brett spektrum av lagstiftning för att motverka Kina. Schumer är en huvudsponsor för lagförslaget om Endless Frontier.

Ledamöter i utrikesutskottet sa att de ville göra mer.

“Jag tror inte att någon skulle tro att denna lagstiftning kommer att förändra Kinas marsch mot en global hegemoni av autokrati och förtryck”, sade den republikanske senatorn Mitt Romney.  “Jag skulle föreslå att vi har mycket mer arbete att göra.”

Källa:

U.S. lawmakers intensify bipartisan efforts to counter China


发布: 法国巴黎七星编辑组