Megsemmisül a CCP álma az ausztrál Darwin kikötő elfoglalásáról

撰稿: 特战一兵 – 澳喜农场

匈语翻译: 永远的诺亚方舟

Image: Reuters

Ausztrália Kínával átfogó diplomáciai stratégiájának körülményei között. A kínai vállalat megállapodása Darwin Port bérbeadásáról szintén előtérbe került. Május 2-án a “Sydney Morning Herald” arról számolt be, hogy az ausztrál védelmi minisztérium értékeli a Darwin Port kínai cégnek történő bérbeadásáról szóló megállapodást, mondván, hogy az értékelés középpontjában az áll, hogy a megállapodás veszélyt jelent-e Ausztrália nemzetbiztonságára. Az értékelés a 2018. évi jóváhagyáson alapul. Az ausztráliai főbb műszaki létesítményekről szóló törvény és a 2020 decemberében elfogadott új diplomáciai vétótervezet azt jelzi, hogy a szövetségi kormánynak joga van felmondani a megállapodást abban az esetben, ha a nemzetbiztonság és a diplomácia kedvezőtlen. Nem állítható, hogy Ausztrália egyoldalúan tépte volna fel a megállapodást.

És éppen a múlt héten mondta Morrison ausztrál miniszterelnök, hogy ha tanácsot kap a Honvédelmi Minisztériumtól vagy a Nemzetbiztonsági Ügynökségtől, a kormány intézkedik a kikötő használatának jogával kapcsolatban.

Egyre nagyobb az aggodalom, hogy a CCP kormánya beavatkozhat ebbe a projektbe.A Darwin Port fontos stratégiai elhelyezkedése, különösen az amerikai haditengerészet Darwin Portban lévő bázisa miatt a CCP katonai és hírszerzési célokra fogja felhasználni a Darwin projektet.

Az északi terület kormánya 2015-ben 506 millió euró értékű megállapodást írt alá a kínai Shandong Landbridge Company céggel, amely teljes jogokat biztosít a Landbridge Company számára a darwini kikötőben és a keleti fegyverterminálban lévő föld és létesítmények 80% -ának üzemeltetésére.

A jelenlegi helyzetből ítélve nagyon valószínű, hogy ezt a megállapodást végül felmondják, a felmondás módját illetően jelenleg nem egyértelmű.

A CCP erős elégedetlenségének adott hangot Ausztrália esetleges szerződésszegése miatt. A viktoriánus kormány és a CCP által aláírt “öv és út” együttműködési memorandum, amelyet az ausztrál szövetségi kormány hivatalosan leállított a múlt hónapban, felkeltette a CCP dühét.

Ma (május 4-én) a CCP háttérrel rendelkező Hong Kong-i South China Morning Post cikket tett közzé, miszerint az ausztrál kormány felhasználhatja az adófizetők pénzét a kínai vállalatok kárpótlására, de számos negatív hatás is lesz.

A South China Morning Post kijelentette, hogy ha Ausztrália ezúttal nyilvánvalóan széttépi a megállapodást, ez a lépés veszélybe sodorhatja az ország szuverén kockázati besorolását – ez egy olyan mutató, amely közvetlenül befolyásolja az ország hitelfelvételi kamatszintjét. Ráadásul a szerződésszegés elkerülhetetlenül tovább fogja károsítani a tavaly megromlott kínai-ausztrál kapcsolatokat.

A cikk idézte a szakértők észrevételeit, miszerint az ausztrál szövetségi kormány a múlt hónapban felszakította az „Öv és út” kezdeményezésre vonatkozó nem kötelező erejű egyetértési megállapodást (MOU).

De ez az idő más. Ez egy kereskedelmi szerződés. Ez nem olyan egyszerű, mint a MOU szétszakítása,  a szerződés felbontása gazdasági és kereskedelmi költségeket igényel.

Május 4-én Mike Hughes, az ausztráliai Landbridge alelnöke a The Guardiannak adott interjúban kijelentette, hogy a Landbridge hajlandó együttműködni az ausztrál kormány új megítélésével a megállapodásban.

Yibing megjegyezte: A Landbridge két évvel ezelőtti promóciós videójának legfrissebb kiáramlásában a cég kijelentette, hogy “minden válasz a kommunista párt felhívására”. Ezért a Landbridge háttere és valódi szándéka megkérdőjelezhető. Bár a Darwini Kikötői Megállapodás kereskedelmi megállapodás, a CCP-kormány átfogó “katonai-polgári integrációs” politikája értelmében ezt a projektet nagy valószínűséggel a CCP katonái fogják felhasználni.

Különösen abban az összefüggésben, hogy a CCP-t sok ország bűncselekménnyé nyilvánította emberiség elleni bűncselekményekként és népirtásként, és a világ alaposan megvizsgálja a vírusról szóló igazságot, Ausztráliának teljesen szükséges az együttműködés felmondása, és ez összhangban áll Ausztrália nemzeti érdeke szerint minden kereskedelmi műveletnek helyet kell adnia a nemzetbiztonság fő előfeltételeinek.

A cikk tartalma csak a szerző nézőpontját képviseli.

原文:


发布: 法国巴黎七星编辑组

Disclaimer: This article only represents the author’s view. Gnews is not responsible for any legal risks.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

澳喜农场欧洲部

欢迎战友加入我們: Discord 群: discord.gg/mM4pXyJJAx 電報群: t.me/parissevenstars t.me/himalayaparis May. 06, 2021