Över 500 amerikanska forskare utreds för att ha blivit komprometterade av Kina

BY MATTHEW IMPELLI

Översättare: 莫黎

Foto: Getty Images/AFP

Mer än 500 amerikanska forskare är under utredning för att ha blivit komprometterade av Kina och andra utländska länder, enligt en utfrågning som nyligen hölls inför senatens utskott för hälsa, utbildning, arbete och pensioner.

Utfrågningen var inriktad på att skydda USA:s biomedicinska forskning från utländska enheter som Kina. Senator Patty Murray, ordförande för utskottet, talade i sitt inledningsanförande om en nyligen genomförd rapport från National Institutes of Health och om intressekonflikter bland 507 mottagare av NIH-bidrag.

“Det är viktigt att forskare med utländska anknytningar och potentiella intressekonflikter – t.ex. deltagande i utländska talangprogram eller åtaganden att lämna in patent i eller flytta laboratorier till utländska länder – fullständigt avslöjar dessa frågor när de ansöker om federala bidrag”, säger Murray.

“Den senaste rapporten från National Institutes of Health om icke offentliggjorda intressekonflikter gav anledning till oro med endast 507 bidragsmottagare – jämfört med över 30 000 bidragsmottagare år 2020”, tillade hon.

Murray sade också att NIH “har gjort framsteg i genomförandet av riktlinjer och förfaranden för att öka medvetenheten om, förebygga och åtgärda otillbörligt utländskt inflytande inom den biomedicinska forskningen”. Men hon noterade att “utredningar från Department of Health and Human Services’ Office of the Inspector General, Department’s Office of National Security och Government Accountability Office visar tydligt att NIH kan göra mer”.

Michael Lauer, biträdande direktör för extramural forskning vid NIH, berättade för kommittén för hälsa, utbildning, arbete och pensioner att myndigheten i april 2021 har kontaktat över 90 institutioner “med anledning av problem som berörde över 200 forskare”.

“De individer som bryter mot lagar och riktlinjer utgör en liten del av de forskare som arbetar i och med amerikanska institutioner. Vi måste se till att vår respons på detta problem inte skapar en fientlig miljö för kollegor som är djupt engagerade i att främja människors hälsa genom vetenskaplig forskning”, sade Lauer. “Vi har inte råd att avvisa briljanta sinne som arbetar ärligt och i samarbete för att ge hopp och läkning till miljontals människor runt om i världen.”

I ett e-postmeddelande till Newsweek bekräftade NIH Office of Extramural Research att “NIH har oro angående över 500 forskare vid forskningsinstitutioner som stöds av NIH-bidrag och har kontaktat över 90 institutioner angående över 200 av dessa forskare”.

Senator Richard Burr, en ledamot av utskottet, sade under sitt inledande uttalande att “Kinas regering och det kinesiska kommunistpartiet är de mest sofistikerade förövarna, men andra utländska aktörer är också engagerade i försök att undergräva vår biomedicinska forskning”.

Han tillade: “Våra motståndare gör en systematisk insats för att infiltrera den akademiska forskarvärlden och ta vara på resultaten av USA:s satsningar på biomedicinsk forskning.”

Burr fortsatte med att förklara att kinesiska individer, “med stöd av dess regering”, att arbeta i USA “med fulla avsikt att återföra allt till Kinas regering, allt de kan lära sig, lagra eller stjäla”.

Under utfrågningen presenterade Gary Cantrell, biträdande generalinspektör för utredningar vid Health and Human Services Department, ett exempel på hur individer har ansökt om och fått NIH-bidrag men använt dem till Kinas fördel.

Enligt Cantrell omfattade en utredning som ledde till ett straffrättsligt erkännande en forskare som “medgav att han ljög i ansökningarna för att använda cirka 4,1 miljoner dollar i NIH-bidrag för att förbättra Kinas expertis inom reumatologi och immunologi”.

Under de senaste åren har USA:s vetenskapliga konkurrens med Kina ökat, och i juli 2020 tillkännagav president Donald Trumps administration att det kinesiska konsulatet i Houston skulle stängas. Trump-administrationen anklagade diplomater vid konsulatet för att fungera som spioner för den kinesiska regeringen i syfte att stjäla vetenskaplig forskning från USA.

I det e-postmeddelande som skickades till Newsweek skrev NIH Office of Extramural Research att “NIH:s forskning bygger på en rad grundläggande principer om vetenskaplig excellens, oantastlig integritet och rättvis konkurrens. NIH förväntar sig att sökande och mottagare av NIH-stödd forskning – både inhemska och utländska – att följa dessa principer.”

“Det är viktigt för NIH-stödda institutioner och deras forskare att vara helt öppna när det gäller ekonomiskt stöd från och anslutningar till internationella institutioner. En sådan transparens säkerställer att NIH:s finansieringsbeslut är rättvisa och lämpliga, och att amerikanska institutioner och den amerikanska allmänheten drar nytta av deras investeringar i biomedicinsk forskning”, står det i e-postmeddelandet till Newsweek.

Tidigare i veckan tillkännagav justitiedepartementet att en matematikprofessor och forskare vid Southern Illinois University-Carbondale åtalats för två fall av transaktionsbedrägeri, ett fall av falskt uttalande efter att han “på ett bedrägligt sätt erhållit 151 099 dollar i federala bidragspengar från National Science Foundation (NSF) genom att dölja stöd som han fick från den kinesiska regeringen och ett kinesiskt universitet”.

Enligt justitiedepartementet identifierades forskaren som 59-åriga Mingqing Xiao. I ett uttalande sade John Demers, justitiedepartementets biträdande justitieminister för nationell säkerhet: “Återigen står en amerikansk professor anklagad för att ha möjliggjort den kinesiska regeringens ansträngningar att dra nytta av amerikansk forskningsfinansiering genom att ljuga om sina skyldigheter stöd från en arm av den kinesiska regeringen och ett kinesiskt universitet.”

Källa:

Over 500 U.S. Scientists Under Investigation for Being Compromised by China


发布: 法国巴黎七星编辑组

0
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

喜马拉雅巴黎七星农场

欢迎战友加入我們: Discord 群: discord.gg/mM4pXyJJAx 電報群: t.me/parissevenstars t.me/himalayaparis Apr. 29