Kinas korrupta sjukvårdssystem avslöjar oavsiktligt att cancer är ett växande hot

Av Chen Simin

Översättare: 莫黎

Foto: AFP

Den kinesiska regimens propagandamaskiner går på högvarv inför 100-årsdagen av kinesiska kommunistpartiets grundandet, inklusive att berömma ledarskapets framgång inom folkhälsoområdet. Det finns dock stora problem i Kinas hälsovårdssystem. Nyligen avslöjade en kinesisk läkare de korrupta metoderna vid cancerbehandling, vilket oavsiktligt avslöjade att cancer har blivit en hälsokris i Kina.

Den 18 april skrev läkaren Zhang Yu, en medicinsk onkolog vid tredje sjukhuset av Pekings universitet, på det kinesiska sociala mediet zhihu.com och varnade medborgarna för bedrägerier vid cancerbehandlingar, enligt kinesiska medier. Zhang skrev om cancerpatienternas tragedi i Kina och menade att “många dödsfall orsakades av de läkare som ansvarade för behandlingen”. Han hävdade att en läkare från Shanghai lurade sina patienter att få dyra och ineffektiva cancerbehandlingar som förkortade deras liv.

Till början fick Zhangs inlägg kommentarer som kritiserade Kinas hälso- och sjukvårdssystem. En person skrev: “Äntligen har någon talat, och den medicinska industrin tar ut för mycket (pengar).”

Även om Zhang menade att avslöja bedräglig cancerbehandling, avslöjade andra kommentarer en stor hälsokris som Kinas regering försöker dölja eller tona ner. Några personer skrev följande:

“(Problemet med) falska cancerbehandlingar är välkänd inom branschen och för hälsokommissionen. De trodde förmodligen inte att det skulle avslöjas.”

“NHC:s mörkläggning har försenat behandlingen av oskyldiga patienter.”

“NHC döljer det och fördunklar det hela.”

När fler personer kommenterade cancerproblemet utfärdade Kinas nationella hälsokommission (NHC) ett uttalande den 19 april och meddelade att Zhangs påståenden skulle utredas.

Samtidigt raderade Zhang sina inlägg, möjligen för att han inte kunde stå ut med konsekvenserna och trycket från myndigheterna.

Zhang avslöjade dock oavsiktligt en hälsokris: det finns ett växande antal cancerpatienter i Kina.

Enligt den senaste rapporten från Världshälsoorganisationens internationella cancerforskningsinstitut (IARC), fanns det 4,5 miljoner nya cancerpatienter och 3 miljoner cancerrelaterade dödsfall i Kina år 2020. Kina hade de högsta siffrorna för nya fall och dödsfall bland de rapporterade länderna. WHO:s statistik baserades på data från kinas hälsokommission.

Liaowang Thinktank, en institution som drivs av den statliga nyhetsbyrån Xinhua, rapporterade att “cancer kommer att döda 3,5 miljoner kineser år 2030”, enligt en artikel på den kinesiska nyhetsportalen Sina. Sina citerade Shen Lin, vice ordförande för Pekings cancersjukhus, “Det beräknas att det finns mer än 3 miljoner nya fall varje år, men i slutändan vet vi inte den exakta siffran. För även cancerdiagnos är ett problem i många gräsrötter och fattigdomsdrabbade områden”.

Zhangs inlägg pekade också på det faktum att många kinesiska läkare som ansvarar för cancerbehandling inte är kunniga inom onkologi, eftersom många av dem har överförts från andra medicinska områden.

Detta visar helt enkelt att Kinas hälsovårdssystem är trasigt. Jämfört med USA så saknar Kina medicinsk expertis, teknik och forskning gällande behandling och förebyggande av cancer. Det är svårt att bedöma antalet medicinska institutioner i Kina som faktiskt kan behandla cancer.

Kinas regerings hycklande propaganda fortsätter att främja det som Xi Jinping betonade i maj 2020: “Utan hälsa kommer det inte att finnas något allmänt välstånd för nationen.” Men kostnaderna för läkemedel och behandlingar är fortfarande höga, trots regeringens tillkännagivande in 2015 gällande prissänkningen av läkemedel – detta mål är en del av den nuvarande sjukvårdsreformen i 2021, vilket innebär att problemet fortsätter än i dag.

Medan Kinas propagandamaskiner upphöjde regeringens slogan – “att sätta människors hälsa som en strategisk prioritering för utveckling” och “främja byggandet av ett hälsosamt Kina på ett allsidigt sätt”, rapporterade det kinesiska nationella cancercentret att femårsöverlevnaden för cancerpatienter i Kina ökade från 30,9% i 2014 till 40,5% i 2020. Dock är denna siffra betydligt lägre jämfört med andra utvecklade länder som t.ex. USA.

De falska cancerbehandlingarna som Zhang Yu avslöjade är bara toppen av isberget. Det ökande antalet av cancerpatienter i Kina kan kopplas till regeringens trasiga och korrupta sjukvårdssystem.

Källa:

China’s Corrupt Healthcare System Inadvertently Reveals Cancer Is a Growing Threat


发布: 法国巴黎七星编辑组

Disclaimer: This article only represents the author’s view. Gnews is not responsible for any legal risks.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

澳喜农场欧洲部

欢迎战友加入我們: Discord 群: discord.gg/mM4pXyJJAx 電報群: t.me/parissevenstars t.me/himalayaparis Apr. 24, 2021